„Rajzjegyzetek” Pálos Emma sketchbookjából


A sketchbook sok minden lehet. Úti napló, előtanulmány, szakmai fejlődéstörténet. A sketchbookok valóságosak és varázslatosak egyszerre. Vannak laza firkásak, belefestősek, ragasztós-kollázsolósak, és vannak, amik kicsit piszmogósabbak, kidolgozottabbak, amiket a rajzolva jegyzetelés jellemez. Ez utóbbiak közé tartozik Pálos Emma animációs vázlatfüzete is.


Pálos Emma animáció szakon tanul, és leginkább a képzőművészet, Bill Traylor, Miroco Machiko, és Hantai Simon munkái inspirálják. Otthon szereti leginkább bővíteni sketchbookját, ami az idő múlásával egyre inkább eltávolodott a naplószerűségtől. Személyes élmények helyett vizuális gyűjtésekkel, jegyzetekkel és rajzolási stílusának fejlesztésével gyarapodik.

Az ilyen vázlatokból és keresgélésekből születnek később a karakterei is. Például Kostja és Kusma, akiket egy egyetemi feladat hívott életre. A hallgatóknak véletlenszerűen kiadott tulajdonságok alapján kellett karaktereket tervezniük. Kostja személye egyszerre érzékeny, vicceskedő, showman, hazudós, empatikus. A valamelyest ellentmondásos karakterjegyeket Emma egyensúlyba hozta, és személyes történetet kerekített köré, majd mozgóképpel kísérve mutatta be. Így teremtette meg Kusma, a kiégett előadóművész és a tőle függésben levő művész partnere, Kostja karakterét.

„Nálam leginkább az számít, hogy mit találok szépnek, és mi az, amit majd később sokszor lesz kedvem lerajzolni. A figurám is valahogy így alakult; elkezdtem benne rengeteg finomságot és apróságot felfedezni.”

// /

Szerző: Tőkés Anna