Üveg és kép összhangban – Koleszár Stella portfóliója


Koleszár Stella munkásságában a térbeli és sík ábrázolás kapcsolódási pontjait keresi. 2019-ben végzett a MOME üvegtervező képzésén, előtte képi ábrázolással és építészeti síküveggel foglalkozott a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. Stella művészetének egyik alapkérdése, hogy miként lehet a rajzot plasztikává alakítani, méghozzá az üveg gyönyörű formanyelvi lehetőségein keresztül.


„Az üveg lehetőséget ad a »mindent-megmutatásra«; a legőszintébb és legmakacsabb anyag, amit ismerek, viszont ha eleget tanul az ember, csodás dolgokat lehet közvetíteni ezen a médiumon keresztül – nemcsak gyönyörködtetés céljából, hanem mély lelki tartalmak feltárásával és elmesélésével.”

Akváriumok

Stellának talán első üvegszakos feladatai közé tartozott a két akváriumberendezés megalkotása. Mindkét kifinomult, vízalatti világ üvegtechnikával készült. A buborékszerű változat egy gőtefélének hivatott otthont adni.

„Furcsa, futurisztikus, mesebeli összhatás volt a célom, egy olyan mikroszféra, ahol az axolotl egy elefántcsonttorony-szerű buborékban rejtőzhet el, mivel a benne lévő növények búvóhelyet biztosítanak számára.

A másik akvárium már képzőművészeti irányba mozdul el; mélyebb tartalommal, egy harcoshal jellemzőit magába olvasztva: „a szálas motívum a szabadulást fejezi ki. A harcoshal zordságát és felépítését vetítettem ki az üvegszálakra.”

Torzsapoharak

[Fotó: Bányász Anna]

A tervező egy másik feladatában családjának présházához alkotott üvegpoharakat. A mohácsi présház már 1870 óta a Koleszár család tulajdona, így a paraszti jelleg modern formába ültetése releváns ötletnek bizonyult. A poharak hutában készültek.

„A pohár talpát elhagytam, a szárat megvastagítottam, így egyfajta „torzsapohár” jött így létre. A tartása közvetlenebb és nem feszengő.”

Agylámpák

Ez a lámpasorozat Stella végzős évében született, szintén hutában, üvegfújással. A koncepció alapjául a popkultúra, a képregények és az ikonikus tárgyak világa szolgált. Az opál, átlátszó és opalin darabok az ötlet felvillanását szimbolizálják, mely pillanat a tervezői gondolkodás során különösen felemelő.

Égbekiáltók

[Fotó: Lukácsi Liza]

A tervező még egyetem alatt kezdett el a fej témájával foglalkozni, és ez Égbekiáltók sorozatában is megjelenik. Profil nézetű ábrázolásban kísérhetünk végig egy folyamatot, melyet maga az üveg tesz átláthatóvá. A plasztikák mélyreható üzenetet hordoznak: „a cím a bűn felismerésének folyamatára utal, három lelkiállapotot fejez ki egy plasztikán belül: a harmóniából kizökkenés állapotát, a bűn elkövetésének felismerését, és végül az ég felé kiáltást. Az arc folyamatosan az ég felé fordul, közben torzul, szögletessé válik.

Kollázsok

Koleszár Stella: Vörös nap

Stella az üvegezés mellett képi ábrázolással is foglalkozik. Kollázsolt munkáiban a rendszertelenség alkot rendszert, és egy teljesen más valóság jön létre. Régi újságfotókból, akvarell festményekből, színes papírokból áll össze minden kompozíció.

„A képekben fellelhetők különböző motívumok: a tűz, amely a megtisztulás szimbóluma, az ablak, amely társadalmi közlések, jelbeszéd színpada. A tájak néhol kedvesen rémisztgetnek, valahol pedig megölelik a Napot.”

Plein air landscape

A kollázsok mellett találkozhatunk Stella kifinomult, érzékeny festményeivel, melyekből az egyik sorozat a Plein air landscape (Szabadban, tájkép) címet kapta. A színek halvány, pasztellszerű, mégis dús, valahogy eleven kavalkádjában különböző tájakat ismerhetünk fel. Nyugodt, ugyanakkor mozgalmas képek ezek.

// /

Koleszár Stella munkásságát érdemes a jövőben is követni Behance és Instagram oldalán.

Szerző: Zsitnyányi Dalma